Designuddannelse

Designuddannelse

Avatar for vietsenseWritten by:

tekstil designuddannelse og kreativ skole, Textilskolen.

Længe for debatten om tørklæder kom til Danmark, kan jeg huske min mormor altid gik med tørklæde. Det sad godt, tæt og helt ned i øjnene – specielt når hun startede sin røde Puch Maxi og susede hen til den lokale slagter i Tranebjerg for at købe leverpostej eller et halvt pund fars. Hun kunne nærmest ikke identificeres eller genkendes af andre end dem der kendte hende rigtig godt. Men hun havde det godt med det tørklæde – havde flere af dem hængende i klædeskabet – og der var i øvrigt ingen der nogensinde diskuterede kvinders brug af tørklæder dengang. Det skulle da kun lige være, hvis betjent Nielsen igen måtte minde Mie om, at det var bedre at bruge en styrthjelm.

Tørklæder har været brugt lige siden oldtiden, og har altid været benyttet af alle typer personer og haft anvendelse i et hav af forskellige former – i grunden ganske som det er det i dag: for at holde sig varm, for at beskytte sig mod solen, for at holde støv og skidt fra hovedet, det blev benyttet som en modegenstand og ligeledes af religiøse årsager. Det moderne tørklæde har sin oprindelse helt tilbage til det gamle Egypten, hvor det antages at dronning Nefertiti benyttede sig af et “tætvævet tørklæde toppet med en konisk hovedbeklædning” helt tilbage i 1350 f.Kr. Romerne har gjort brug af tørklæder til beskyttelse mod snavs og sved – og både kineserne og kroaterne har brugt tørklæder til at illustrere militær rang i de uniformer deres militær benyttede.

Designuddannelse i Holte

Det var dog først engang i det 19. århundrede, at tørklæder blev et populært modetilbehør, hvor modedesignere begyndte at få stor interesse for de stoffer, mønstre og farver der kom fra Indien og andre regioner i Asien. Som tørklæder voksede i popularitet, eksperimenterede man med forskellige typer stoffer som silke, kashmir, bomuld og diverse uldblandinger. De originale tørklæder antages at være designet af uldfibre, med mere polerede versioner der blev dannet i Kina, da silke var det mest værdsatte stof der fandtes.

I dag producerer modeskabere over hele verden trykte tørklæder i samarbejde med innovative designere. Også i Danmark, hvor idérige unge designere fra kreative skoler, som fx www.textilskolen.dk, beskæftiger sig med tekstil design og skaber mode- og stilrigtige tørklæder efter dansk design.

Men uanset om mormors tørklæde nok var mere praktisk end ligefrem moderigtigt, så er tørklædet kommet for at blive. Med nye teknologier, og nye kreative designere der tør eksperimentere med farver, mønstre og stoffer, vil tørklæder fortsat være på forkant med moden i mange år ind i fremtiden. Både i Rom, Baghdad og på Samsø.