Olietætningsringe og gummipakninger

olietætningsringe og gummipakninger

Avatar for vietsenseWritten by:

Olietætningsringe og gummipakninger i lyn toget.

Man mærker den næsten ikke. Farten, altså. Man sidder blot tilbagelænet i et behageligt sæde og undrer sig over at toget slet ikke ryster eller lyder særligt støjende. Toget er startet som ethvert andet tog, med en rolig acceleration og et par velkomsthilsner fra togstewardessen over højtalerne. Indtil videre at det som at sidde i et dansk IC3-tog på vej fra Roskilde til Odense.

Men så kommer jeg til at se på en info-skærm der sidder i den ene ende af togvognen. Den viser de kommende stationer, tidspunktet som er markeret på et ur – og så vises togets hastighed: Der står 301 km/t. Jeg drejer hovedet for at kigge ud ad vinduet. Vi er ude af byen og efterhånden ude på den spanske højslette, men oliventræerne står som en lang grøn streg i luften – og horisonten glider forbi hurtigere end øjnene kan nå at følge med.

Vi er på vej fra Malaga til Madrid med hurtigtoget ‘AVE’ og der er fart over feltet når strækningen på mere end 500 km, tilbagelægges på blot to en halv time. På en måde føles det mere som at flyve, end det gør at rumle afsted i et futtog. Her kommer stewardessen …

Navnet ‘AVE’ betyder på spansk ‘Alta Velocidad Española’ (spansk højhastighed). Et lidt ironisk udtryk vil nogen måske mene – når man tænker på det ellers adstadige tempo som man ynder at benytte hernede i Spanien. Men i dette tilfælde kommer al tvivl om både hurtighed og spansk ingeniørkundskab, til skamme. Med den fart togets store motorer er i stand til at levere, skulle man tro at de var skabt med dele fra www.klinger.dk, man kunne forestille sig at alle de små dele, som olietætningsringe og gummipakninger, virkelig skal være af holdbar kvalitet for at kunne holde til sådan en kraftfuld ydelse.

Endagstur til Madrid

Men disse AVE-toge fungerer med præcision og komfort, kører til flere store spanske byer og med mange daglige afgange – både til og fra Madrid.

Inden togstewardessen har tilbudt sine varer fra salgsvognen og vi har siddet og blundet et kort øjeblik, er vi faktisk ved at nærme os Madrid. Vi havde afgang fra Malaga kl. 8 i morges – og da klokken er 10:40 ruller vi ind på Madrids store banegård, den imponerende flotte station Atocha.

Normalt vil jeg kalde mig selv for en langsom rejsende, der elsker at snuse mig frem og tage tid til at opsuge de nye oplevelser rejsen byder på. Men i dag har vi gjort noget af en undtagelse – nemlig at ville besøge Madrid på en endagstur fra Malaga. Og selvom den gamle, smukke og altid livlige hovedsted absolut fortjener mere rejsetid en blot en enkelt dag, så kan det faktisk godt lade sig gøre med den korte rejsetid som AVE-toget tilbyder.