Ovenlysvindue

Ovenlysvindue

Avatar for vietsenseWritten by:

Sol, Lys & Luft med ovenlysvindue

I en gammel Citroen 2CV kunne man nemt rulle taget af, for at lade luften og lyset ind. Ligesom en sardindåse, kunne denne klassiske bil gøres til en cabriolet på få sekunder. Helt genialt faktisk, når man tænker på hvor enkelt et system det var. Selv i helt gamle dage kom nogle af de første biler – ligesom Ford-A modellen – som et valg mellem en ‘hard top‘ eller en ‘convertible’model. Bilproducenter af køretøjer som Cadillac, Mustang eller Thriumph har gennem tiden introduceret de åbne cabriolet-modeller som værende de mest eksklusive biler, der gav folk en følelse af luksus og frihed – hvis man altså ellers var villig til at betale prisen. På en eller anden måde har folk altid været tiltrukket af ideen om at lukke lyset, solen og luften ind.

Måske handler det om evnen til at bringe det udendørs tættere på os, mens vi stadig befinder os i komfortable og beskyttede omgivelser. Ligesom når vi  bygger terrasser forbundet med vores huse. Noget der tillader lyset og luften at trænge ind, mens vi kan sidde i komforten af vores eget hjem. I Sydeuropa er normalt at se store terrasser og altaner i næsten enhver bygning, hvad enten det er et hus eller en lejlighed. Det gode klima gør, at folk ønsker at tilbringe det meste af deres tid udendørs.

Naturligt lys fra ovenlysvindue

Men selv i vores barske, nordlige klima er vi tiltrukket af at kunne oplyse og ventilere vores leverum så meget som muligt. Måske giver regn og sne ikke os mulighed for at nyde livet udendørs så meget som i syden, men vi kan stadig gøre noget for at bringe lys og luft ind i vores boliger. Overdækkede terrasser, glastag og ovenlysvinduer bliver i stigende grad en del af måden vi designer og bygger vores huse på. Virksomheder som f.eks. www.Vitral.dk  specialiserer sig i at bringe lyset ind i boligen i form af vinduer, tag og overdækninger, og er sammen med bygherrer, arkitekter og boligejere, med til at udfordre den måde vi traditionelt har bygget huse på, og hvordan vi kan forøge det naturlige dagslys i vores hjem.

Så hvis vores vejr ikke altid tillader, at opholde sig ude i dagslyset, så må vi altså være intelligente og bygge på en sådan måde, så vi stadig kan drage fordel af naturens lys – men at kunne nyde det hele fra tørre og behagelige omgivelser. At nyde naturen fra en sikker afstand, kunne man sige. Tænk på hvor mange flere dage om året man kan bruge sin terrasse, hvis den overdækkes. Eller hvor meget man ville gøre brug af en udestue, hvis man gav den et glastag. Effekten af et ekstra tagvindue eller et rytterlys, kan måske forandre hele atmosfæren i stuen og give plads til det livsgivende dagslys vi alle har brug for.